marți, 24 februarie 2015

Superstitiile sunt pentru oamenii lasi

Sunt lucruri pe lumea asta care se intampla pur si simplu. Ti se zbate un ochi, fie stang sau drept, o pisica neagra trece prin fata ta, sau poate cateodata castigi la carti.  Se intampla, dar sa te plangi ca ceva nu-ti iese din cauza asta este jalnic.

Nimeni nu a intrebat niciodata de ce intotdeauna "tocilarul" a luat BAC-ul / examenul, de ce Cristiano Ronaldo da aproape 60 de goluri pe sezon, sau de ce tipul tupeist ti-a furat femeia. Toti dam vina pe superstitii, sau in cel mai bun caz pe cei din jur. In ziua in care s-a intamplat treaba aia probabil ca da, ti s-a zbatut ochiul stang de la prea putin somn sau prea putin calciu in organism, probabil ca pisica neagra a vecinului a sarit gardul chiar langa tine si poate chiar ai castigat la septica... Ceea ce nu te-ai intrebat niciodata este daca ai avut atitudinea corecta fata de ceea ce avea sa ti se intample, daca ai plecat la drum pregatit sa infrunti orice obstacol, sau te-ai lasat in voia sortii doar-doar de oi trece cu bine puntea.

Suntem oameni. Nu putem fi stane de piatra care raman total impasibile lucrurilor care ni se intampla. Totodata suntem oribil de lasi. E mult mai usor sa dai vina pe orice altcineva sau orice altceva pentru esecurile tale, decat sa te uiti in propria-ti curte si sa-ti recunosti hibele. Si asta n-ar fi nimic, dar cultivi in tine ideea ca universul este impotriva ta, cand de fapt tu esti impotriva universului. El vrea sa te ajute, iar tu incerci sa-l gasesti tap ispasitor pentru incapabilitatea ta de a te ridica la nivelul asteptarilor. E normal sa nu fii capabil sa functionezi ca un caine al lui Pavlov 365 de zile pe an, e normal sa nu fii de zece in fiecare zi, dar nu e normal sa dai vina pe cei din jur. D-aia ajungem sa avem frustrari. Pentru ca azi, tu esti de 7, iar cel de langa tine este de 10, dar nu esti capabil sa intelegi ca maine, poimaine sau in alta zi lucrurile vor sta fix invers.

 Nu esti capabil sa intelegi ca esti om si cateodata o mai comiti. Iti cultivi in tine ideea ca esti perfect, iar orgoliul tau te minte zilnic ca ai dreptate, cand de fapt stii bine ca de-a lungul timpului, anumiti oameni care tin la tine, ti-au subliniat micile abateri absolut firesti de la ceea ce inseamna a fi perfect.

Si asta nu ar fi nimic, dar cel mai jalnic lucru pe care poti sa-l faci este sa dai vina pe o biata pisica neagra, sau pe un biet glob ocular. Un glob ocular care zilnic incearca sa-ti arate in oglinda cine esti cu adevarat, dar esti prea speriat de viata ca sa poti sa realizezi ca esti mai mult decat un sclav al superstitiilor inventate de niste oameni de doi lei care saracii... Se ocupa cu nimic.

Iar ca o concluzie mai usor de inteles...
Cristiano Ronaldo face zilnic 1000 de abdomene fara sa se vaite de febra si nu cred ca-l mai intereseaza ca in ziua unui meci pleaca cu stangul sau cu dreptul inainte sa iasa din casa. Stiu, suna inuman, dar psihic probabil ca e pregatit lejer de 10 000.

Eu azi am renuntat pe la 91, tu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jack of all trades - Material muzical la zi:

by Laura Hammer

by Laura Hammer
preview